Szerintem, ha most feltenném a kérdést az olvasók között, ki találkozott már a méregtelenítés kifejezésével, és ki tudja, mit jelent ez egészen pontosan, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek a magasban lenne a keze. Ha valaki már érdeklődött az egészséges életmód felől, akkor találkoznia kellett a méregtelenítéssel, mint az egészséges életmód egy megközelítésével.

Pontosítsuk azért, mit is jelentenek az, hogy toxinok?

A toxikus mérgezőt jelent, azaz pontosabban azokra a mérgező anyagokra utal, amelyek ember alkotta forrásból származnak, tehát nem természetes mérgekről beszélünk. Pontosabban ez azt jelenti, hogy a mérgező anyagot ember okozta, és nem biológiailag termelődik. Manapság az emberek túlnyomó többségének rossz egészségügy állapotáért ezek a toxikus anyagok felelnek, mivel a környezetünkben jelenleg nagy mennyiségű ember alkotta vegyi anyag található.

Az igazság az, hogy mi mindannyian több milliárd toxinnak, azaz méreganyagnak és vegyszernek vagyunk kiszolgáltatva egész életidőtartamunk alatt, a megfogantatásunktól halálunkig. Tanulmányok kimutattát, hogy már toxinokkal és vegyi anyagokkal a testünkben születünk, és végig, életünk minden egyes napján ki vagyunk téve azoknak. Képes bejutni a szervezetünkbe a levegőn keresztül, amit beszívunk, a vizen keresztül, amit megiszunk, az ételen keresztül, amit megeszünk, és mindazon keresztül, amit a háztartásban használunk, mint a tisztítószerek és személyes ápoló, kozmetikai termékeink.

Az 1980-as évektől kutatják a betegségek eredetét a genetikai komponensekre fókuszálva. A betegségek eredetének kutatásai olyan nagy hangsúlyt fektetett a genetikai részre, hogy szinte teljesen megfeletkeztek arról, hogy a betegségek nagyrészét meg lehetne akadályozni azzal, ha lecsökkentenénk az azoknak való kitettségünket. Mit értek ez alatt? Azokra a faktorokra gondolok, amelyek fokozzák a test és a szervezet betegségeknek való kitettségét. Ilyenek például a levegőben lebegő részecskék, szennyező anyagok, ipari vegyszerek, mesterséges összetevők, élelmiszer, alkohol, de ide sorolhatjuk az aktív és passzív dohányzást, belső biológiai tényezőket, (oxidatív) stresszt, de akár a mobiltelefonok kibocsátó sugarait is.

Többszörös tanulmányok kimutatták, hogy legtöbbünknél 400-tól 800-ig terjedő kémiai maradvényok raktározódnak el a test zsírsejteiben, amelyek a test természetes méregtelenítése során maradnak vissza kárt okozva testünk számára.

További érdekességek

A CDC az emberek környezeti vegyi anyagoknak való kitettségéről szóló nemzeti jelentése több mint 300 vegyi anyagot talált az Egyesült Államokban élő embereknél biológiai ellenőrzési (bio monitoring) értékelésükön keresztül. Ami azt mutatja, hogy ezek a vegyi anyagok könnyen megtalálják az utat a testünkhöz a környezetünkből, a termékekből, amelyeket minden nap használunk.

A környezetvédelmi munkacsoport egy tanulmánya az újszülött babák köldökzsinórjában lévő vért vizsgálta. Átlagosan 287 környezeti toxint találtak a köldökzsinórban születésüket követően.

Hogyha ezek a méreganyagok ilyen könnyen és szinte bármivel bejuthatnak a szervezetünkbe, hogyan védekezhetünk ellenük?

Szerencsére a test fel van készülve ezen méreganayagok eltávolítására a szervezetből. Azonban nem mindenkinek dolgozik megfelelő hatékonysággal a méregtelenítő rendszere. Valaki egész életén át képes jobban tolerálni ezeket a mérgeket, míg mások „néhány percnyi” környezeti toxinoknak való kitettségük következményeként máris annak mellékhatásaitól szenvednek. Ezért van, hogy egy átbulizott éjszaka után az emberek nem egyformán reagálnak. Vannak, akik másnap rövid regenerálódás után belevetik magukat az aznapi teendőkbe, és vannak, akik egész napra az ágyhoz ragadnak. Beszélhetnénk a dohányzásról is. Biztos vagyok benne, hogy jó pár embernek közülünk van olyan ismerőse, aki végig dohányozta az életét, mégis elélt 90 éves koráig, míg mások 5 évnyi dohányzás után 40 évesen tüdőrákkal diagnosztizáltak. Akkor most ez mi?

Itt jön szóba testünk természetes méregtelenítő rendszere.

A szerv rendszereink végzik a méregtelenítést, beleértve a májat, a veséket, a tüdőt, a vastagbelet és a nyirok rendszert. Lássuk pontosan melyik részünk milyen feladatot lát el ebben a folyamatban:

  • A bőr a verejtékezés révén eltávolítja a kristályhulladékot.
  • Kilégzés révén a tüdő megszabadítja testét a légzés melléktermékétől, a szén-dioxidtól.
  • A nyirokrendszer a test keringési rendszerének része, segít megszabadítani a testünket a méreganyagoktól, hulladéktól és más nem kívánatos anyagoktól.
  • A vesék megtisztítják a szervezetet az anyagcsere során keletkezett salakanyagtól, és kiszűrik a felesleges (többlet) sót a szervezet víztartalmának szabályozása mellett. (A veséknek kell eltávolítania az egyes gyógyszerek lebomlása során keletkező toxikus vegyületeket is.)
  • A máj inaktiválja és eltávolítja azokat az általunk elfogyasztott anyagokat, amelyek károsak ránk nézve és a szervezet nem veszi hasznát. Ilyenek az élelmiszer-adalékanyagok, a káros ásványi anyagok, a mérgező gyógyszerek és a felesleges hormonok.
  • A vastagbél eltávolítja az emésztésből származó maradékokat szilárd hulladék formájában.

Egyesek a genetikai adotsságaiknak és életmódbeli szokásaiknak köszönhetően sokkal jobb méregtelenítő rendszerrel rendelkeznek. Szerencsére az epigenetika tanulmányozása révén módunkban áll növelni a test természetes méregtelenítő rendszerének hatékonyságát a táplálkozási és életmódbeli szokásaink megváltoztatásával. Ez lehetőséget ad arra, hogy pozitív irányba fejlődjünk, és csökkentsük azoknak a betegségeknek a kialakulásának valószínűségét, amelyekre genetikai fogékonyságunk lehet.

Mi alapján tudjuk megállapítani, hogy gyenge méregetelítő rendszerünk van?

Nos, két módja van annak, hogy megállapítsuk, milyen erős hatékonysággal képes méregteleníteni a szervezetünk. Az egyik, hogy genetikai tesztet végzünk. A másik, hogy megvizsgáljuk az eddigi tapasztalatainkat a múltból. Valamilyen toxinnak való kitettségünk során mennyire szenvedtünk azok mellékhatásaitól. Ha a genomunk alapján tudomásunk van arról, hogy testünk gyengébb méregtelenítő rendszerrel rendelkezik, akkor muszáj bevezetnünk olyan változásokat az életünkbe, amelyek segítik azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek a méregtelenítést végzik.

Sok egészségügyi szakértő egyetért abban, hogy mindenkinek be kellene építenie a méregtelenítést az életmódjába életkortól függetlenül. Mondják, a méregtelenítés elengedhetetlen az egészséges élet fenntartásához, főleg abban a világban, amiben jelenleg élünk. A világ tele van környezeti toxinokkal, ami kiszolgáltatottá tesz bennünket.

Miért foglalkozunk olyan sokat a külsőnkkel, és oly keveset a belsőnkkel?

Minden nap megmoszakszunk, megtisztítjuk a testünket a kosztól és szagoktól. Miért is ne tennénk meg ezt a belsőnkkel is? Csak képzeljük el néhány percig miadazt, amit magunkhoz veszünk, amit elfogyasztunk nap mint nap. Kavé, sütik, ízesített italok, sült krumpli vagy akár csak egy pohár bor. Végelláthatatlan lehetne ez a sor. Képzeljük el a gyomrunkat úgy, mint egy szemetes kukát. Ebben a szmetes kukában ott hevernek összerázva, felkeverve azok a dolgok, amiket sorba beledobáltunk. És megtesszük ezt újra és újra minden egyes nap 40 éven át.

Ez egy olyan dolog, amivel a Te testednek folyamatosan, nap mint nap dolgoznia kell. Ezért mondják a táplálkozási tanácsadók és szakértők, hogy egy időszakos tisztító kúrát életbevágóan fontos végigcsinálni a Te egészségedért és jó közérzetedért.

Hivatkozás: A Family Health Chiropractic 2001 óta működik Austinban (Texasban). Dr. Daniel és szakértő – egészségügyi edzőinek csapata kiemelkedő betegellátást nyújt Austin, valamint Travis, Williamson és Hays megyék lakosságának. A Family Health Chiropractic számos betegség gyógyításával foglalkozik. Többek között kiropraktikai ellátást, fizikai rehabilitációt és különféle egészségügyi megoldásokat nyújtanak. (https://familyhealthchiropractic.com/organs-that-detox-your-body/)